Zussen Holleeder nog niet openbaar gehoord

Redactie

De twee zussen en de ex-vriendin van 'topcrimineel' Willem Holleeder worden op korte termijn nog niet op een openbare zitting ondervraagd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Het gaat om Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper).

De vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij verschillende liquidaties in het criminele milieu. De rechters vinden het nog te vroeg om ze te laten getuigen, omdat alle onderzoeksresultaten nog niet snel bekend zullen zijn.

De rechtbank heeft ook besloten dat Holleeder in voorarrest blijft zitten. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Holleeder zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Aanklacht
De aanklacht tegen hem gaat concreet om zijn volgens het Openbaar Ministerie "belangrijke rol" bij de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook een eerdere poging tot moord op Mieremet staat op de lijst van beschuldigingen.

Vrijdag voegden de aanklagers nog doodslag op Robert ter Haak aan de aanklacht toe. Die stond bij Van Hout toen deze werd vermoord. Ter Haak overleed later aan zijn verwondingen. Ook kreeg Holleeder vrijdag een poging moord of doodslag tegen David Denneboom aan zijn broek. Denneboom stond bij Endstra toen die werd gedood en raakte zelf gewond.

Bewijs
Het bewijs tegen Holleeder is voor een belangrijk deel gebaseerd op de belastende verklaringen van de drie vrouwen. De zussen van Holleeder namen stiekem vijftien gesprekken met hun broer op, die hun beschuldigingen moeten bevestigen.

De zaak gaat 4 december verder, maar wordt dan ook nog niet inhoudelijk behandeld.

Zussen Holleeder nog niet openbaar gehoord
Zussen Holleeder nog niet openbaar gehoord (Foto: ANP)