Gluckauf en Missie Aarde maken kans op prijs

Redactie

De films Gluckauf en Aanmodderfakker en de series Hollands Hoop en Missie Aarde zijn genomineerd voor een Zilveren Krulstaart. Dat zijn de prijzen die door het Netwerk Scenarioschrijvers worden uitgereikt voor de beste Nederlandstalige scripts van het jaar. De uitreiking vindt op 25 september plaats op het Nederlands Filmfestival, zo maakte het netwerk maandag bekend.

De nominaties worden toegekend door de honderden leden van de vakvereniging. Net als in voorgaande jaren kon er op drie onderdelen worden gestemd: korte film, lange film en tv-serie. De leden hebben hun stem uitgebracht op scenario's die tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 in de bioscoop of op televisie te zien waren.

De nominaties in de categorie speelfilm gaan naar de films Aanmodderfakker, Tussen 10 en 12 en Gluckauf. Die laatste, een drama over een werkloze Limburgse mijnwerker, is met tien nominaties ook de grote favoriet bij de Gouden Kalveren die begin oktober worden uitgereikt. Aanmodderfakker, waarin Gijs Naber een dertigjarige loser speelt, was vorig jaar de grote winnaar op het Kalverengala.

In de categorie beste tv-serie zijn Hollands Hoop, Missie Aarde en Vrolijke Kerst genomineerd. Hollands Hoop vertelt over een Groninger (Marcel Hensema) die opeens een wietplantage erft. Missie Aarde is een komische serie van de broers Tim en Wart Kamps over een Nederlands ruimteschip en zijn stoethaspelende bemanning. Vrolijke kerst is een serie over een gezin dat in december het huis wordt uitgezet omdat vader de rekeningen niet meer kan betalen.

Gluckauf en Missie Aarde maken kans op prijs
Gluckauf en Missie Aarde maken kans op prijs (Foto: BuzzE)