Abbott weg als premier Australië, Turnbull opvolger

Redactie

De Australische premier Tony Abbott is maandag weggestemd door leden van zijn eigen Liberale Partij. Abbott was uitgedaagd als leider van de partij en verloor die stemming met 54 tegen 44 van Malcolm Turnbull. Hij wordt de nieuwe premier.

De regering van Abbott lag onder vuur vanwege vermeende misstappen, onderlinge onenigheid en het lekken van vertrouwelijke informatie. Turnbull bekritiseerde daarnaast fel het economisch beleid van Abbott, die twee jaar aan het roer stond. 'De premier heeft niet kunnen voldoen aan datgene wat dit land momenteel nodig heeft', zei Turnbull. 'We hebben een andere manier van leidinggeven nodig.'

Eenheid
Turnbull is de zesde premier in acht jaar tijd. De 60-jarige voormalig investeringsbankier moet de dalende populariteit van zijn partij een halt toeroepen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Turnbull zal snel voor eenheid moeten zorgen binnen de partij, waar ministers die loyaal zijn aan Abbott dreigen op te stappen. Turnbull op zijn beurt is bij het rechtse deel van de partij weinig geliefd vanwege zijn steun voor het homohuwelijk en een Australische republiek.

'De regering heeft nu de kans om een nieuwe start te maken om de stagnatie te doorbreken', zei politiek commentator John Warhurst van de National University in hoofdstad Canberra. 'Turnbull heeft nog steeds een hoop werk te doen om de gespleten partij te lijmen en te zorgen dat er weer vertrouwen komt bij de verkiezingen.'

Turnbull werd in 2008 ook al eens verkozen als leider van de Liberale Partij, die toen nog oppositie voerde. Ruim een jaar later verloor hij die positie uitgerekend aan Tony Abbott, met slechts één stem verschil.

Turnbull nieuwe premier Australië
Turnbull nieuwe premier Australië (Foto: ANP)