De 'gekke monnik' moet weg

Redactie

De dagen van Tony Abbott als premier van Australië zijn geteld. Hij lag zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Zijn rivaal Malcolm Turnbull in de Liberal Party stuurde door een interne stemming direct aan op Abbotts vertrek. Zijn leiderschap is niet meer van deze tijd, luidt de boodschap.

Voordat hij de politiek inging, was Tony Abbott journalist. Hij werd in 1990 voorlichter van de toenmalige oppositieleider John Hewson, die Abbott later beschreef als "een tamelijk extreme, conservatieve rooms-katholiek." Vier jaar later kwam Abbott in de regering en was hij onder meer minister van Werkgelegenheid en Arbeidsverhoudingen en van Gezondheid en Ouderenbeleid. Hij was sinds 2009 de leider van de conservatieve Liberale Partij en daarmee aanvoerder van de oppositie. Twee jaar geleden werd hij de 28e premier van het land.

De 57-jarige Abbott werd geboren in Londen. Hij studeerde politicologie aan de prestigieuze universiteit van het Engelse Oxford, en later economie en rechten in Sydney. In 1983 begon de latere minister-president aan een opleiding tot priester. Hij verliet het religieuze pad om journalist te worden. Vanwege zijn tijd op het seminarie werd Abbott later door zijn critici 'The Mad Monk', de gekke monnik, genoemd. Als journalist werkte hij onder meer voor The Australian.

Omstreden uitspraken
Hij huwde in 1987 en kreeg drie dochters. Ondertussen bleek Abbott ook een sportief type. Zo bokste hij al in zijn studententijd en deed hij onder andere aan rugby. In 2010 voltooide de politicus de triatlon van Port Macquarie.

Tony Abbott kwam nogal eens in het nieuws met omstreden uitspraken. Zo zei hij onder meer over de vele vluchtelingen die hun heil in Australië zoeken: "Jezus zei ook geen ja tegen iedereen. Jezus wist dat alles in de wereld zijn plaats heeft en Australië is niet de plaats voor iedereen." Over vrouwen zei hij dat het dwaas zou zijn te verwachten dat ze gelijk aan de man zouden zijn op een groot aantal gebieden. "Omdat hun capaciteiten, vaardigheden en interesses simpelweg verschillend zijn om fysiologische redenen."

Malcolm Turnbull, de man die aanstuurde op het vertrek van de premier, verloor een aantal jaren geleden de verkiezingen voor een nieuwe leider van de Liberale Partij uitgerekend van Abbott met één stem.

De 'gekke monnik' moet weg
De 'gekke monnik' moet weg (Foto: ANP)