Mogelijk miljoen vluchtelingen naar Duitsland

Redactie

De leider van de Duitse sociaaldemocraten, plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel, meent dat het aantal vluchtelingen dat dit jaar het land binnenkomt kan oplopen tot een miljoen. Een eerdere schatting van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak in augustus plotseling van 800.000 vluchtelingen, nadat het getal 450.000 dit jaar lang de ronde had gedaan.

Gabriel schat het aantal nog hoger in een brief aan partijgenoten. Hij verdedigde daarin ook de grenscontroles, die voornamelijk langs de Oostenrijkse grens zijn begonnen. Het gaat volgens Gabriel niet om een permanente maatregel en niet om het tegenhouden van mensen die recht op asiel hebben. Het is enkel om de boel in hand te houden "tijdens deze onvoorspelbare noodtoestand".

Gabriel zei wel dat de controles een signaal voor de Europese partners vormen, dat Duitsland wat de vluchtelingenopvang betreft, zijn grenzen bereikt.

Kansen voor het land

Een woordvoerder van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel heeft maandag beklemtoond dat Duitsland de situatie de baas blijft. "Het lukt ons allemaal wel, maar natuurlijk niet van de ene dag op de andere", zei hij.

De christendemocratische minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, ziet kansen voor het land. Schäuble zei tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een maandag gepubliceerd vraaggesprek dat de geringe bevolkingsaanwas het grootste structurele probleem van de Duitse economie en van het sociale verzekeringsstelsel is. Dat kan niet zonder immigratie worden opgelost. En zo komen er volgens Schäuble meer moslims naar het land en wordt daarmee ook de islam meer onderdeel van de Duitse samenleving. Daar moeten we aan wennen, aldus Schäuble.

Mogelijk miljoen vluchtelingen naar Duitsland
Mogelijk miljoen vluchtelingen naar Duitsland (Foto: ANP)