'Flexibel mbo in samenwerking met bedrijven'

broccoli.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) flexibeler wordt, zodat het onderwijs wordt aangepast aan de veranderende arbeidsmarkt en huidige trends. De minister wil ervoor zorgen dat scholen samen met regionale bedrijven en instellingen vakkenpakketten en leertrajecten kunnen samenstellen.

"Ontwikkelingen op het gebied van ICT, robotisering en globalisering stellen nieuwe eisen aan werknemers en dus ook aan opleidingen", aldus de minister maandag. Ze verwacht dat er komende jaren nieuwe beroepen bijkomen "die we nu nog niet kennen". Volgens Bussemaker is het van belang dat de onderwijswereld en het bedrijfsleven beter met elkaar samenwerken.

Omdat het vaak jaren duurt voordat een nieuw vak wordt gegeven op een school, vindt Bussemaker dat nieuwe vakkenpakketten sneller samengesteld moeten worden. Toekomstige vakmensen worden dan beter voorbereid op hun werkplek van morgen.

Lectoren
Bussemaker maakte eerder al bekend de richtlijnen bij de mbo-opleidingen flexibeler te maken. Scholen en bedrijven mogen zelf in overleg bepalen op welke dagen studenten naar school gaan en wanneer ze in de praktijk kunnen werken.

Vanaf volgend jaar kunnen mbo's ook lectoren aanstellen die lesgeven en praktijkgericht onderzoek doen. Zo zou er meer kennis beschikbaar komen voor het onderwijs. Bij het hbo kunnen al lectoren worden aangesteld.

'Flexibel mbo in samenwerking met bedrijven'
'Flexibel mbo in samenwerking met bedrijven' (Foto: ANP)