Basketballers maken het Kroatië knap lastig

Nattekat

De Nederlandse basketballers hebben woensdagavond Kroatië voor het eigen fanatieke thuispubliek in Zagreb een onverwacht lastige avond bezorgd. Oranje keek met nog vier minuten te gaan tegen een achterstand van slechts twee punten aan, maar ging uiteindelijk wel onderuit: 78-72.

Met opgeheven hoofd leed de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren de derde nederlaag op rij. Alleen het openingsduel tegen Georgië werd gewonnen (73-72). Daarna waren Macedonië (78-71) en Slovenië (81-74) ook te sterk.

Nederland heeft nog uitzicht op en plaats bij de beste vier van de poule, die recht geeft op een optreden in de achtste finales. De formatie stuit donderdag in de laatste groepswedstrijd op Griekenland, dat nog ongeslagen is.

Heel even hing er een gigantische sensatie in de lucht in Zagreb. De thuisploeg kwam aanvankelijk moeilijk tot scoren en zag Oranje halverwege het tweede kwart brutaal uitlopen naar 22-34. De nummer twaalf van de wereld wist even niet wat het meemaakte tegen de nummer 88 van de mondiale basketballadder. Bojan Bogdanovic, in het bezit van een miljoenencontract bij de NBA-ploeg Brooklyn Nets, raakte zichtbaar gefrustreerd. Hij verloor zichzelf even en maakte een paar onnodige fouten.

Voorsprong uit handen

Zo makkelijk Oranje op voorsprong kwam, zo snel gaf de ploeg van bondscoach Van Helfteren de voorsprong van twaalf punten ook uit handen. Kroatië verdedigde iets scherper en schoot plotseling een stuk zorgvuldiger. Zo kon het gebeuren dat Nederland bij rust zelfs tegen een achterstand van 39-35 aan keek. In de nationale ploeg van Kroatië basketballen spelers van topteams uit Amerika en Europa. Zij lieten na de rust steeds beter zien dat ze op het hoogste podium acteren. De thuisploeg leidde na het derde kwart dan ook met 62-53.

Oranje vocht zich met dank aan een uitblinkende Roeland Schaftenaar (19 punten) nog knap terug naar een achterstand van 64-62. Kroatië liet het echter niet verder komen en plaatste zich alvast voor de achtste finales, die in Frankrijk op het programma staan.

Basketballers maken het Kroatië knap lastig
Basketballers maken het Kroatië knap lastig (Foto: ANP)