Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije

Redactie

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is zondag door de Turkse politie in het zuidoosten van Turkije opgepakt. Volgens haar familie wordt ze ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert contact met haar te krijgen.

Geerdink was op weg met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Allen zijn volgens Geerdinks vader gearresteerd. Geerdink noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. "Het is erg dat dit zo maar kan in dat land."

Moedig
Volgens Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als Turkije. "Frederike is doorgegaan met haar werk. Dat is moedig van haar. Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen."

Het is niet de eerste keer dat de journaliste is opgepakt. In januari werd ze al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije.

Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije
Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije (Foto: ANP)