Van Rijsselberghe positief verrast over kwaliteit olympisch water

Pino112

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is na twee dagen zeilen in Rio de Janeiro positief verrast over de kwaliteit van het water waarin volgend jaar tijdens de Olympische Spelen gezeild moet worden. Er is al lange tijd commotie over de slechte kwaliteit, wat kan leiden tot ziekte bij deelnemers als ze in aanraking komen met de bacteriën in het vervuilde water.

Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen in de RS:X-klasse in Londen, merkte eerder al op dat hij geen last meer had van drijvende koelkasten in het water. De hoeveelheid plastic is nu ook verminderd. "Een Amerikaanse collega vertelde dat ze weinig plastic zag. Ik dacht even na en inderdaad, het valt heel erg mee", zegt Van Rijsselberghe. "Ik denk dat ze goed hun best hebben gedaan. So far, so good."

De internationale zeiltop is in Brazilië voor het testevent, een jaar voordat de strijd losbarst om de olympische titels. Van Rijsselberghe staat na dag twee zesde in zijn klasse. Pieter-Jan Postma gaat in de Finnklasse aan de leiding na één dag, Rutger van Schaardenburg staat vijfde in Laser, Marit Bouwmeester zakte bij de dames naar een vierde plaats in het klassement. Bij de Nacra17-klasse hebben Mandy Mulder en Coen de Koning één van de drie races waaraan ze deelnamen gewonnen. Het testevent duurt nog tot en met zaterdag.

Van Rijsselberghe in actie tijdens het testevent (PRO SHOTS/Watersportverbond)
Van Rijsselberghe in actie tijdens het testevent (PRO SHOTS/Watersportverbond)