De kinderen van Anky van Grunsven mogen eindelijk juichen

Redactie

Op de vierde dag van de Europese titelstrijd van de paardensport kwam dan eindelijk de drievoudig olympisch kampioene dressuur in actie. Anky van Grunsven deed dat in de luwte op het onderdeel reining, dressuur in western-stijl.

De koningin van de sport vliegt door de piste met de hoed van een cowboy, die ze onderweg verliest. Aanspraak maken op individuele medailles doet ze niet "Weet je wat zo leuk is?", zegt ze na afloop. "De kinderen mogen me nu eindelijk aanmoedigen op de tribune."

Bij de dressuur, waar Anky jarenlang de norm was, mocht dat niet. "Zelfs als ze bij de kür op muziek wat riepen, klonk het overal sssst. Dat is nu anders. Voor mij is die wisselwerking met het publiek heel fascinerend. In de piste van de dressuur voel je je alleen, in de stilte. Hier roept en schreeuwt iedereen door de proef heen. Dat is geweldig."

Wereldruiterspelen

Van Grunsven was al eens op de Wereldruiterspelen van de partij bij reining. In aanloop naar Aken pikte ze de discipline weer op. "Het is niet iets waar ik dag in dag uit mee bezig ben. Maar de laatste tijd heb ik er wel hard voor getraind. Het is voor mij anders dan de dressuur. Daar moest ik winnen, dit is een hobby. Maar ik wil het wel zo goed mogelijk doen."

Haar aanwezigheid helpt de sport. "Het is natuurlijk geweldig dat één van de grootsten van de dressuur op ons onderdeel start", zegt Fenna Elzinga, vooraanstaand reining-amazone, maar vanwege zwangerschap in Aken op de tribune. "Door haar krijgen we veel meer aandacht. Bovendien heeft Anky gezegd dat ze door deze sport een betere dressuuramazone wordt. Dat is toch mooi."

Eén hand

Bij reining gaat het om wendbaarheid, snelheid en controle, legt Elzinga uit. De ruiter heeft slechts één hand aan de teugels. Dat is volgens Elzinga voortgekomen uit de praktijk. "In de andere hand hadden de cowboy's een lasso." In Duitsland wordt de sport onder meer gedragen door de familie Schumacher. De dochter van Michael, de meervoudig wereldkampioen in de Formule 1, mag in Aken bij wijze van gastoptreden het bal openen. Zij, Gina Maria, is Europees kampioene bij de jeugd.

Van Grunsven is op haar gemak. "Gisteren heb ik naar de dressuur gekeken, maar dan voel ik niet echt de motivatie om dat weer op te pikken. Het echte gevoel dat ik dat weer wil doen is er op dit moment niet. Aan de andere kant heb ik wel weer een goed, jong paard. Je weet het nooit."

Sinds 1988 was Anky onafgebroken van de partij op de Olympische Spelen. "We gaan naar Rio hoor", zegt ze lachend. "Dat heb ik de kinderen beloofd!" Op het onderdeel reigning werd ze vandaag 29e van de 39 deelnemers. 

Anky's kinderen mogen eindelijk juichen
Anky's kinderen mogen eindelijk juichen (Foto: ANP)