Lijesen stopt met zwemmen

DeLuna

Rugcrawlzwemmer Bastiaan Lijesen stopt met zwemmen. De 24-jarige jongere broer van oud-zwemmer Robert Lijesen liep er al een tijdje mee maar heeft de knoop nu definitief doorgehakt. "Bij de Swim Cup in april ging het al niet naar wens en bij de Challenger in Alkmaar was het wel duidelijk, dat mijn doel om in Rio om de medailles te gaan, geen haalbare zaak is," zegt Lijesen tegenover Zwemkroniek. 

"Zoiets is best moeilijk. Het is de dag dat je eigenlijk niet wilt, dat die komt”, zegt de rugslagspecialist met dertien Nederlandse titels op zijn palmares. "Maar ik moest eerlijk en realistisch zijn tegenover mijzelf. Het zit er niet meer in. Zeker omdat ik nu aan mijn maatschappelijke toekomst moet werken.”

In zijn jeugdjaren is Lijesen snel opgekomen als topzwemmer. Het wist zich in 2008 te kwalificeren voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in Belgrado en al in 2009 mocht hij aansluiten bij de groep van Jacco Verhaeren. Bij Verhaeren voelde Leijsen zich thuis en dat uitte zich ook in de resultaten. Hij kwalificeerde zich voor het EK langebaan 2010, de WK langebaan 2011 en uiteindelijk ook voor Olympische Spelen in Londen in 2012. Hierna volgden enkele trainerswisselingen. Verhaeren besloot om niet meer langs de badrand te gaan staan en Lijesen kwam ik de groep van Marcel Wouda terecht. 

In het najaar kondigde Ranomi Kromowidjojo niet langer meer te willen trainen bij coach Marcel Wouda. Lijesen was een van de eersten, die op twitter bekend maakte zijn ploeggenote te volgen naar een nieuw op te zetten NTC-groep, geleid door Wouda’s assistent Christian Sloof. "Mijn ervaringen bij hem waren hetzelfde als in de jaren bij Jacco Verhaeren, de vriendschappelijke sfeer waarin we trainden. Dat wil niet zeggen dat de schema’s van Marcel Wouda niet goed waren. Daar lag het niet aan.”

Qua rugslagtijden hield het echter niet over en op weg naar de Swim Cup 2015 in Eindhoven diende zich een nieuwe tegenslag aan, die uiteindelijk het voorspel werd tot zijn besluit om te stoppen. "Na een laat ontdekte kaakontsteking, die energie vrat uit het anaerobe systeem, en een bijbehorende behandeling – zo’n tien uur in de tandartsenstoel in de maanden januari en februari – slaagde ik er niet in op mijn oude niveau terug te komen. De tijden bleven ver van wat ze hadden moeten zijn."

Lijesen stopt met zwemmen (Pro Shots/Insidefoto)
Lijesen stopt met zwemmen (Pro Shots/Insidefoto)