Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan

Stefan (sportfreak)

De Nederlandse ploeg voor de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Russische Kazan telt vijftien zwemmers. Technisch directeur Joop Alberda maakte maandag de definitieve selectie bekend. Het WK duurt van 2 tot en met 9 augustus.

Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal, Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren hadden zich al gekwalificeerd voor Kazan. Alberda voegde na de wedstrijden van afgelopen weekeinde in Alkmaar nog eens vijf zwemmers en vier zwemsters toe aan de ploeg. Ze zullen deelnemen aan individuele nummers en/of estafettes.

Opvallende naam is de vijftienjarige Marrit Steenbergen, die vorige maand excelleerde op de Europese Spelen in Bakoe. De andere namen zijn Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Joost Reijns, Ferry Weertman, Maud van der Meer, Kyle Stolk, Esmee Vermeulen en Maaike de Waard.

Van Rouwendaal en Weertman zijn tevens medaillekandidaten voor het open water zwemmen in Kazan. Ook Marcel Schouten is afgevaardigd naar dit WK, dat duurt van 25 juli tot en met 1 augustus.

"Ik ben trots op deze ploeg", zegt Alberda. "We hebben een goede voorbereiding gehad met de trainingsstage in Belek en internationale wedstrijden in Amiens, Canet, Barcelona en Rome. De ploeg is fit en we liggen op medaillekoers in zowel het open water zwemmen als het langebaanzwemmen. We gaan met veel vertrouwen naar Kazan."

Nederland zal deelnemen aan vier estafettes: 4x100 meter vrije slag vrouwen, 4x100 wisselslag vrouwen, 4x100 vrije slag mixed en 4x200 vrije slag mannen. Het wedstrijdschema en de individuele belasting voor de zwemsters laten deelname aan de 4x200 vrije slag vrouwen niet toe. De ploeg zal in een later stadium proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Drie schoonspringsters komen bij de WK in Kazan in actie: Uschi Freitag, Inge Jansen (beiden op de 1 meter-, 3 meter- en 3 meterplank synchroon) en Celine van Duijn (10 meter toren).

Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan
Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan (Foto: ANP)