'Deal over Iraans atoomprogramma bijna rond'

Redactie

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Wenen zijn bijna rond en de onderhandelaars willen maandag een akkoord bekendmaken. Dat hebben twee anonieme diplomaten die betrokken zijn bij de onderhandelingen gezegd tegen persbureau AP.

Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland praten al jaren over een inperking van het Iraanse atoomprogramma. Volgens de bronnen wordt de voorlopige overeenkomst eerst naar de regeringen van de onderhandelingspartners gestuurd voor goedkeuring. Als iedereen zich in de tekst van de deal kan vinden wordt hij maandag officieel bekendgemaakt, aldus de diplomaten.

De overeenkomst zou voorzien in de inperking van het Iraanse atoomprogramma, in ruil voor verlichting van de internationale sancties tegen Iran. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei zondag dat er nog een paar 'lastige punten' over zijn maar voegde eraan toe dat er 'serieuze beslissingen zijn genomen'. Kerry zei tot tweemaal toe 'hoopvol' te zijn en gaf aan zaterdag een 'erg goede bespreking' te hebben gehad met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif.

Ook de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius was voorzichtig optimistisch. "Ik hoop dat we eindelijk de laatste fase van de onderhandelingen ingaan", zei Fabius.