Federer en Murray stomen door naar halve finale

Redactie

Tennisser Roger Federer heeft woensdag voor de tiende keer in zijn lange en succesvolle loopbaan de halve finales bereikt van Wimbledon. De zevenvoudig winnaar van het Londense grand slam rekende in de kwartfinales resoluut af met de Fransman Gilles Simon in drie sets: 6-3, 7-5 en 6-2.

De als twaalfde geplaatste Simon had weinig in te brengen tegen Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst dit jaar. De 33-jarige Zwitser toonde zich als vanouds oppermachtig op het heilige gras. Hij serveerde opnieuw bijzonder sterk en was ook aan het net vaak meedogenloos. Twee regenonderbrekingen brachten hem niet van zijn stuk.

Enige smetje was wellicht dat Simon een einde maakte aan een lange reeks van gewonnen servicegames. Federer had vanaf het toernooi in het Duitse Halle geen opslagbeurt ingeleverd en zijn teller stond op 116, toen Simon in de tiende game van de tweede set een breekpunt benutte en de stand op 5-5 bracht. Federer brak vervolgens meteen terug en sloeg de set uit met drie aces.

Het derde bedrijf leek een formaliteit. Federer had zijn service weer helemaal op orde en met superieure nonchalance volleerde hij de partij uit. Met achter zijn naam elf aces en 36 winners. Hij treft in zijn tiende halve finale op Wimbledon de Brit Andy Murray.

Murray, winnaar van het Londense grand slam in 2013, versloeg in de kwartfinales de Canadees Vasek Pospisil in drie sets: 6-4, 7-5 en 6-4. De partij tussen Murray en Pospisil werd twee keer stilgelegd vanwege de regen, maar de publiekslieveling raakte er niet van in de war.

De 25-jarige Pospisil gold als nummer 54 van de wereld vooraf al niet als favoriet. Hij had bovendien drie vijfsetters in de benen, maar de Canadees speelde lang niet slecht tegen Murray. Hij sloeg bijvoorbeeld meer winners dan de 28-jarige Schot en kwam ook veelvuldig naar het net, maar daar was hij beduidend minder accuraat. Murray stond in hele partij slechtséén keer een breekpunt toe.

"Ik hoop dat ik opnieuw de finale haal, maar het zal lastig worden", keek Murray vast vooruit op de confrontatie met Federer. "Ik ken hem goed. Vanmorgen wandelden we nog samen naar de oefenbanen, maar vrijdag zal dat wel anders zijn. Ik speel op Wimbledon vaak mijn beste tennis, maar de druk voel ik wel, daarom is het lastig om te genieten. Hoewel ik blij was met de steun van David Beckham en de koninklijke familie op de tribunes."