Touretappe van vandaag: sprinters aan zet

Frank (franklop)

Na een paar mooie dagen in de Tour de France gaan we vandaag waarschijnlijk kijken naar een 'reguliere' etappe tijdens de eerste week. De rit van 189,5 kilometer gaat van Arras naar Amiens en zal waarschijnlijk eindigen in een massasprint. Voor gele truidrager Tony Martin lijkt een redelijk makkelijke dag te wachten, al zijn waaiers ook niet uit te sluiten door de vele open vlaktes.

Arras
Het startschot wordt dit keer gegeven in Arras. Het is de derde keer dat de Tour hier start, na 1991. Destijds ging de overwinning naar Thierry Marie, die twee minuten voor het peloton aankwam. Eddy Schurer was op plek twintig de beste Nederlander. Vorig jaar startte hier ook al de etappe naar Reims, die werd gewonnen door André Greipel.

De stad zelf wordt al sinds de Romeinse tijd en langer bewoond. Sinds een kleine duizend jaar geleden kent men de stad als Arras, of Atrecht in het Nederlands. Doordat de stad zo oud is valt er veel te ontdekken aan geschiedenis. Er ligt bijvoorbeeld een origineel, handgeschreven deel van de beroemde roman Karel ende Elegast uit de dertiende eeuw.

Tony Martin won gisteren de vierde rit en rijdt vandaag in het geel. (Pro Shots/George Deswijzen)
Tony Martin won gisteren de vierde rit en rijdt vandaag in het geel. (Pro Shots/George Deswijzen)

Amiens
Amiens is een start met 137.000 inwoners.De schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven door in Amiens, stierf er en ligt er begraven. Zijn naam werd gegeven aan het stenen Cirque Jules Verne van Amiens. Het is één van de zeven stenen circussen die Frankrijk bezit.

De stad was al negentien keer eerder gastheer voor de Tour de France. Tien keer startte een etappe hier, terwijl negen keer de aankomst van een etappe was. In 2004 was de ronde hier voor het laatst, toen de vijfde etappe naar Chartres hier startte.In de stromende regen won Stuart O'Grady de etappe en kwam ene Thomas Voeckler in het geel te rijden. Tegen alle verhoudingen in wist hij deze tot de vijftiende etappe vast te houden,toen Lance Armstrong de leiderstrui overnam en deze niet meer afgaf.

Etappebeschrijving
De etappe is vandaag licht glooiend, maar er zijn geen noemenswaardige bergen in het parcours opgenomen. Het is dan ook waarschijnlijk dat er gesprint zal worden in Amiens. Enige obstakel in de finale is een flauwe bocht naar rechts op enkele honderden meters van de aankomst. 

De laatste keer dat men in Amiens aankwam werd de rit ook gewonnen door een sprinter; Mario Cippolini, de grote playboy van het wielerpeloton. De Italiaan wist in totaal 57 etappes in grote rondes te winnen; drie in de Vuelta, twaalf in de Tour en liefst 42 in de Giro d'Italia.

Profiel van de vijfde etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de vijfde etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na vierde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 12h 40' 26''
2. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 12''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 25''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 38''
5. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 39''
6. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 40''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 46''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 48''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 15''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 16''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 19''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 44''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 50''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 51''
15. Romain Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 03''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 02' 03''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 08''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 12''
19. Jean-Christophe Peraud Fra AG2r + 02' 19''
20. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 02' 51''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Het volledige sprintersgilde zou vandaag eindelijk aan de slag mogen. Op Neeltje Jans ontbraken er door de waaiers er nogal wat sprinters, maar waren wel de toppers als Mark Cavendish en André Greipel aanwezig. Zij zijn de topfavorieten voor vandaag, gevolgd door Peter Sagan en John Degenkolb. Daarnaast zijn ernog genoeg andere sprinters die zich in de finale willen mengen voor de ritzege of een ereplaats.

***** Mark Cavendish, Andre Greipel
**** Peter Sagan, John Degenkolb
*** Alexander Kristoff, Nacer Bouhainni 
** Bryan Coquard, Sam Bennett
* Greg van Avermaet, Arnaud Démare, Edvald Boason Hagen