Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië

Redactie

De ministers van buitenlandse zaken van Algerije, Egypte en Italië hebben zondag aangedrongen op een vreedzame, politieke oplossing voor het conflict in Libië. Meer stabiliteit in het door oorlog verscheurde land heeft minder illegale migratie naar Europa tot gevolg.

Egypte en Algerije delen lange, poreuze grenzen met Libië. Duizenden asielzoekers proberen via Libië een beter leven op te bouwen in Europa. Ze steken vanuit Libië in wrakke boten de Middellandse Zee over in de hoop de Italiaanse kust te bereiken. Dit jaar alleen al zijn er echter honderden migranten omgekomen op hun reis.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shoukry benadrukte op een persconferentie dat Libië een eenheidsregering moet vormen. Egypte steunt de door de internationale gemeenschap erkende regering en het Libische leger in 'de strijd tegen het terrorisme'.

Libië raakte na de door het westen ondersteunde opstand tegen het regime-Kadhafi in 2011 ernstig verdeeld. Rivaliserende regeringen en milities strijden tot op de dag van vandaag om de macht. Ook de extremistische beweging Islamitische Staat krijgt steeds vastere voet aan de grond in het land.

Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië
Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië (foto: ANP)