Rode Duivels geven Frankrijk gevoelige tik

Boris (borisz)

In het Stade France, volgend jaar het toneel van de EK-finale, hebben Frankrijk en België het flink vermaakt. De Rode Duivels waren het sterkst, ondanks een Franse comeback (3-4).

Frankrijk en België beschikken over een talentvolle generatie en moeten in staat zijn hoge ogen te gooien, als de Fransen volgend seizoen het Europees kampioenschap voetbal organiseren. Didier Deschamps, keuzeheer van Les Bleus, zei in de aanloop naar de oefeninterland dat België zelfs favoriet is voor de titel.

Na drie kwartier had België er weinig aan gedaan om dat te ontkennen. Sterker: de Rode Duivels stonden zeer comfortabel op 0-2 in het Stade de France in de Parijse wijk Saint-Denis. Marouane Fellaini, de boomlange middenvelder die bij Manchester United onder leiding van Louis van Gaal dit seizoen zijn klasse en vorm hervond, maakte beide goals.

De 0-1 na dik een kwartier werd door Fellaini gemaakt vanuit buitenspelpositie, al kon de speler dat natuurlijk bijzonder weinig schelen. Frankrijk had tot die tijd wel speldenprikjes uitgedeeld, maar echt overtuigen deed het niet. Dat zouden Deschamps & co kunnen afschuiven op het feit dat grote namen als Patrice Evra, Paul Pogba (zij speelden zaterdag de finale van de Champions League) en Karim Benzema verstek moesten laten gaan.

Maar ook België kon niet over alle sterren beschikken. Vincent Kompany was geschorst, terwijl Kevin de Bruyne - vandaag uitgeroepen tot beste speler van het sezoen in de Duitse Bundesliga, nog te moe was van het bekerfeestje met VfL Wolfsburg. Het deerde België niet, want op slag van rust kopte Fellaini uit een voorzet van ex-Ajacied Toby Alderweireld de bal krachtig langs de Franse keeper Hugo Lloris. De Fransen, die zelf slechts gevaarlijk werd met een afstandschot (naast) van Moussa Sissoko, mochten van geluk spreken dat Christian Benteke tussen beide goals in verzuimde raak te koppen.

Na de onderbreking kreeg de wedstrijd het tempo van een samenvatting. Nadat Nainggolan met een geweldige diagonale pegel voor 0-3 had gezorgd, kregen de Fransen een cadeautje van de niet heel overtuigende scheidsrechter. Giroud hing zelf aan het shirt van Lombaerts, maar daardoor mochten de Fransen vanaf elf meter de aansluitingstreffer maken. Alsof de leidsman wist dat hij de fout was ingegaan beloonde hij een minuut later een duikeling van Alex Witsel, honderd meter verderop. Eden Hazard pakte gretig uit en stuurde Lloris overtuigend naar de andere hoek.

Toen het stormpje van kort na rust was gaan liggen, bleef het lang 1-4. België geloofde het wel, terwijl Frankrijk probeerde de blamage enigszins te verkleinen. Heel lang leek dat, ondanks goede mogelijkheden voor onder meer invaller en tospcorer van de Ligue 1 Alexandre Lacazette. In de slotfase scoorde Frankrijk toch nog tweemaal, via de invallers Fekir en Payet. Twee mooie doelpunten, maar ze konden een gevoelige thuisnederlaag voor Frankrijk tegen België niet voorkomen. Gelet op spektakel is te hopen dat deze landen, met hun talentvolle generaties, ook volgend jaar in het Stade de France tegenover elkaar staan.