431 Slachtoffers scheepsramp China geborgen

Harry

Zeker 431 slachtoffers van de scheepsramp op de Jangtse in China zijn zondagochtend geborgen. Zo'n elf mensen worden nog vermist, meldden Chinese media. Het zoekgebied is uitgebreid tot meer dan 1000 kilometer stroomafwaarts, in de hoop ook de laatste opvarenden nog te vinden.

Het cruiseschip met meer dan 450 mensen aan boord kapseisde en zonk maandagavond nadat het in een storm terecht was gekomen. Slechts veertien opvarenden, onder wie de kapitein, zijn gered. De passagiers van de Oosterse Ster waren voornamelijk oudere Chinese toeristen. Een groot deel van de boot is inmiddels boven water gehaald, waardoor lichamen van slachtoffers makkelijker konden worden gevonden. Volgens een overheidswoordvoerder worden DNA-tests gedaan om de identiteit vast te stellen.

Zondag is een dag van rouw in China. De staatstelevisie liet beelden zien van hulpverleners en regeringsleden bij de Jangtse die hun hoed afnamen en hun hoofden bogen om de slachtoffers te herdenken. Ook werd drie minuten stilte gehouden. Nabestaanden komen naar verwachting later op de dag naar de kades van de Jangtse om herdenkingsceremonies bij te wonen.

De scheepsramp is de ergste in zeventig jaar en heeft inmiddels meer levens geëist dan de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in april vorig jaar. Ruim driehonderd mensen kwamen toen om het leven, onder wie veel schoolkinderen.