Thaise oud-premier voor de rechter om subsidies

Redactie

Voor het Hooggerechtshof in Bangkok is dinsdag een proces begonnen waarin de vroegere Thaise premier Yingluck Shinawatra terechtstaat voor plichtsverzuim. Zij zou onvoldoende toezicht hebben gehouden op een subsidieregeling voor rijstboeren, waardoor miljarden euro's verloren gingen. Zij kan als zij schuldig wordt bevonden tien jaar gevangenisstraf krijgen. Critici zeggen dat het proces onderdeel is van een politiek gemotiveerde campagne tegen haar familie.

Aanhangers riepen Yingluck bemoedigend toe toen ze bij het gerechtsgebouw aankwam. Zij hoorde de tenlastelegging aan en betaalde 30 miljoen baht (785.000 euro) borg. De rechter verbood haar naar het buitenland te reizen en stelde de volgende zitting vast op 21 juli.

Yingluck werd vorig jaar door de rechter uit haar ambt gezet, twee weken voordat het leger de macht greep. Het door het leger geïnstalleerde parlement stelde haar in januari formeel in staat van beschuldiging en sloot haar voor vijf jaar uit van de politiek. Haar aanhangers zien dat de rechtszaak als een poging van de gevestigde elite om af te rekenen met haar familie, die in de afgelopen tien jaar alle algemene verkiezingen afgetekend won.

Het rijstsubsidieprogramma was een belangrijke motor van het politieke succes van de familie Shinawatra. Arme rijstboeren kregen ongeveer vijftig procent meer dan wat zij op de wereldmarkt zouden ontvangen. Maar de overheid bleef met grote voorraden rijst zitten en ging voor meer dan 3,9 miljard euro het schip in. Yingluck greep niet in, ondanks waarschuwingen van verschillende staatsinstellingen. De Nationale Anticorruptiecommissie adviseerde het ministerie van financiën eerder dit jaar de ex-premier persoonlijk aansprakelijk te stellen voor ten minste 15 miljard euro.

In 2006 zette het leger Yinglucks broer Thaksin af. Die putsch legde een tweedeling in de Thaise samenleving bloot. In grote lijnen staat daarin de plattelandsbevolking, die de meerderheid vormt en de Shinawatra's steunt, tegenover de stedelijke elite, die de Shinawatra's als een bedreiging ziet voor de traditionele machtsstructuren. De tegenstanders van de Shinawatra's zeggen dat zij hun electorale meerderheid hebben misbruikt om zichzelf te verrijken.