Matchfixing ook volop in amateurvoetbal

anoniem_22072019030306

Matchfixing speelt niet alleen in het betaald voetbal. Ook amateurclubs dealen volop; vooral tegen het einde van het seizoen, als promotie of degradatie op het spel staat. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De researchredactie van RTL Nieuws meldt dat er in het amateurvoetbal lucratieve deals worden gesloten: van een vat bier of een complete feestavond tot duizenden euro's cash. Het komt op alle niveaus voor: van eerste elftallen in de hoogste klassen tot 'campingelftallen' in de laagste reserveklassen.

Na een rondgang onder 428 amateurclubs geven 120 verenigingen aan dat ze bekend zijn met manipulaties. Clubs of spelers zijn benaderd, de dupe geworden of kennen voorbeelden van elders. Het benaderen gebeurt vooraf, via sms, WhatsApp of Facebook, maar ook voor en tijdens de wedstrijd. Een ondervraagde club kreeg voor aanvang van een wedstrijd 1.000 euro geboden, in de rust 1.500 en tijdens de tweede helft 2.000 euro.

Verwerpelijk
De meeste verenigingen willen alleen anoniem vertellen over de praktijken. Bewijs is er nauwelijks, vermoedens des te meer. In een reactie noemt de KNVB het sluiten van deals verwerpelijk. De voetbalbond wil meer doen tegen matchfixing bij amateurclubs, maar zegt daarbij de hulp van de clubs nodig te hebben. De KNVB roept clubs en spelers op om misstanden te rapporteren.