Goud judoka Steenhuis in Baku, Zilver Van 't End en Meyer

Boris (borisz)

Drie Nederlandse judoka's stonden in de finale van de Grand Slam in Baku. Noel van 't End, Guusje Steenhuis en Roy Meyer. Alleen Guusje Steenhuis wist haar finale te winnen. 

Steenhuis bereikte de finale in de klasse tot 78 kilogram door onder andere in de kwartfinales te winnen van Verkerk. Laatstgenoemde kreeg in de partij een hansoku-make voor het grijpen naar het been van de Steenhuis en werd daardoor gediskwalificeerd. Verkerk won de partij in de herkansing en mocht strijden om brons. Steenhuis won in de halve finale van Kerstin Thiele uit Duitsland met ippon en trof in de finale de Japanse Akari Ogata. 

De Japanse kwam een yuko voor, maar uiteindelijk was het Steenhuis die Ogata half op haar rug gooide en daarmee een waza-ari kreeg toegewezen. Dit bleek genoeg voor de overwinning. Het is haar eerste gouden medaille op de IJF-tour. Verkerk moest uiteindelijk genoegen nemen met plek vijf. 

Judoka Steenhuis wint goud in Bakoe
Judoka Steenhuis wint goud in Bakoe (Foto: ANP)

Van 't End drong in de klasse tot 90 kilogram door tot de eindstrijd. Hij won al zijn partijen met ippon. In de finale verloor hij echter door een hele snelle yuko van Mashu Baker uit Japan en moest genoegen nemen met zilver. Guillaume Elmont verloor in deze categorie al in de kwartfinale en ging ook in de herkansing onderuit. Hij moest genoegen nemen met plek zeven. 

Roy Meyer haalde de finale in de klasse +100 kilogram. Hij won in de halve finales met yuko van de Rus Andrei Volkov. In de finale moest hij het opnemen tegen Barna Bor. Na vijf minuten bleef het 0-0 en hadden beide judoka's twee strafjes opgelopen. Na dertig seconden in de golden score maakte Bor een yuko en won de finale. 

Henk Grol ging in de klasse tot honderd kilogram onderuit in de kwartfinale. Hij kwam vervolgens niet meer opdagen bij de herhansingen. Zaterdag was er al zilver voor Kim Polling en brons voor Anicka van Emden. Over twee weken is het volgende grote judotoernooi. De World Masters in Marokko, met de zestien beste judoka's per gewichtsklasse.