Obama: laat verleden rusten in toenadering tot Cuba

Redactie

De Verenigde Staten zullen zich wat de betrekkingen met Cuba betreft niet laten leiden door het verleden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd. De Cubaanse president Raul Castro op zijn beurt pleitte Obama vrij van de verantwoordelijkheid voor de jarenlange Amerikaanse blokkade van Cuba.

Beide leiders hielden zaterdag een toespraak op een topconferentie van Noord- en Zuid-Amerikaanse landen in Panama. Castro zette de vele grieven uiteen die Cuba jegens de VS koestert en zei dat veel Amerikaanse president daar schuldig aan zijn. Obama echter niet, zei hij.

"Ik verontschuldig me tegenover president Obama en anderen hier. Ik heb president Obama al verteld dat ik erg emotioneel word als ik over de revolutie spreek", zei Castro. "Ik verontschuldig me tegen hem, omdat president Obama hier niet verantwoordelijk voor is. (...) Ik vind president Obama een eerlijk mens."

Obama zei eerder uit te kijken naar nieuwe banden met Havana die niet worden bepaald door ideologisch geredetwist. De Koude Oorlog is voorbij, aldus Obama. De president zei niet geïnteresseerd te zijn in een strijd die begon voor hijzelf ter wereld kwam.

Later zaterdag zullen beide leiders elkaar naar alle waarschijnlijkheid nader spreken. Er zullen grote verschillen van inzicht blijven bestaan tussen beide landen, aldus Obama, maar het aanhalen van de diplomatieke betrekkingen maakt het voor Amerikanen mogelijk naar Cuba te reizen en biedt meer kansen voor Cubanen.

Cuba en VS verbeteren betrekkingen (Foto: ANP)
Cuba en VS verbeteren betrekkingen (Foto: ANP)