'Bijbel kan in het haardvuur'

MarcusViridis

De bijbel kan definitief bij het oud papier gezet worden. Geoloog Arye Shimron liegt naar eigen zeggen namelijk niet, wanneer hij zegt dat Jezus, mevrouw Jezus en zoontje Jezus keurig begraven zijn in een familiegraf, een stukje ten zuidoosten van Jeruzalem.

Het graf werd al in 1980 opgegraven door diezelfde Arie. Hierin trof hij een tiental kalken grafkisten waarin Jezus, zoon van Jozef, onder meer te vinden was. Andere kisten zouden de resten bevatten van Mariamme e mara (Maria Magdelena, de veronderstelde vrouw van onze favoriete doodgemartelde celeb) en Judas, de zoon van Jezus. Z'n moeder Maria, stiefvader Jozef, broer Mattheüs (hij kon leuk tegen een balletje trappen) en Yose, een andere broer maakten het setje compleet.

Alleen Jacobus, een andere broer van Jezus ontbrak. Na een hoop gesteggel en gedoe zijn de heren onderzoekers erachter gekomen dat dit kistje bij een antiekverzamelaar lag. De authenticiteit van het kistje is onlangs door Arie zelf bevestigd.

Tegenstanders van de theorie dat dit het graf van Jezus en zijn familie is, beriepen zich eerder op het feit dat dit destijds allemaal behoorlijk gangbare namen waren. Zo ongeveer 8 procent van de mannelijke bevolking noemde zich bijvoorbeeld destijds Jezus.

Wat deze vondst volgens Arie zo bijzonder maakt, is de combinatie van de namen. Die is vrij opmerkelijk te noemen. De periode komt ongeveer overheen met Het Verhaal en de kans dat dit een ander willekeurig joods gezin zou zijn is inderdaad dan ook te verwaarlozen. In de ogen van de geoloog genoeg reden om aan te nemen zijn hypothese wel klopt.

Om de woorden van Arie te gebruiken: " Wie in Liverpool een graf zou vinden met de namen van de vier Beatles erop zou ook zeker weten dat dat het graf van de vier Beatles zou zijn en niet van een andere band".

Mocht de onderzoeker werkelijk gelijk hebben, dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor het Bijbelverhaal. Want…. daar klopt dan aantoonbaar geen jota meer van.