Lewandowski bezorgt Bayern zege op Dortmund

Redactie

Zonder haar sterspelers heeft Bayern München geen fout gemaakt in de 'topper' tegen Borussia Dortmund. In een weinig enerverende wedstrijd was Lewandowski de matchwinner.

Koploper Bayern München ging vandaag op bezoek bij rivaal Borussia Dortmund. De rivaliteit is de laatste jaren niet minder geworden, maar de spanning van de wedstrijd wel. BVB verkeert dit seizoen is matige vorm, en bekleedde op voorhand de tiende plaats in de Bundesliga.

Bayern verloor in de vorige speelronde echter met 2-0 van Borussia Mönchengladback, en sterspeler Arjen Robben viel in die wedstrijd ook nog eens uit. Samen met Franck Ribery moest Robben vandaag de beladen wedstrijd vanaf de tribune bekijken, omdat beide nog niet fit waren. Er lagen in het eigen Westfalen stadion daarom kansen voor die Schwarzgelben.

Het duel tussen de Duitse grootmachten begon rustig. Bayern speelde in een formatie met drie verdedigers en twee doorgeschoven backs wat even wennen was voor die Rekordmeister. Het zoeken bleef naar de vleugels om vervolgens spitsen Thomas Müller en Robert Lewandowski te bereiken. Met name de Poolse spits oogde gedreven tegen zijn oude ploeg. Na iets meer dan een half uur spelen kwamen de bezoekers daarom op voorsprong.

Op aangeven van Xabi Alonso controleerde Lewa de bal in het centrum. Door slecht doordekken kon de spits open draaien en de weggelopen Thomas Müller bedienen. Het eerste schot van de Duitser was nog prooi voor doelman Roman Weidenfeller, maar door goed doorlopen kon Lewandowski als een echte spits de rebound mooi binnen koppen; 0-1. Met ingetogen vreugde gingen Lewandowski en Bayern daarom met het betere van het spel en een voorsprong de rust in.

De thuisploeg kwam fel uit de kleedkamer. Die Schwarzgelben gingen harder de duels in waardoor Bayern meer teruggedrongen werd op de eigen helft. Het kwam zelfs tot enkele schotkansen, die in de eerste helft zeer schaars waren, maar de verdediging van Bayern stond als een huis. Aanvallend kwam het echter niet meer in het stuk voor omdat de druk van Dortmund goed was. Dit kostte veel energie, waardoor Klopp met enkele wissels op de proppen kwam.

De nog niet overtuigende Adrián Ramos mocht invallen en spelmaker Shinji Kagawa werden ingebracht door de trainer. Hierdoor moest er meer snelheid en creativiteit in de ploeg komen. Ook Thiago Alcantara mocht in de zeventigste minuut invallen. De Bayern aanhang verwelkomde hem onder luid applaus, gegeven dat de spelmaker een jaar langs de kant stond vanwege een blessure.

Het spel van Bayern was alles behalve overtuigend zonder haar sterspelers, maar door het inbrengen van Thiago werd het wel sterker aan de bal. De behendige Spanjaard liet zien het voetballen nog niet verleerd te zijn met enkele goede acties, maar met name de rust in de ploeg was van toegevoegde waarde. Met nog een kwartier op de klok vocht Bayern zich terug in de wedstrijd, maar aanvallend presteerde beide ploegen maar weinig.

Mario Götze kreeg ook nog wat speelminuten van Pep Guardiola, maar ook het creatieve wonderkind kon het duel geen glans meer geven. Desondanks maakt Bayern ook zonder haar sterspelers geen fout en boekt het een moeizame overwinning op Dortmund. Van deze topper had menig voetballiefhebber toch meer verwacht.