Nigeria wacht met spanning op uitslag verkiezingen

Redactie

Nigeria wacht met spanning op de uitslag van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen waren een nek-aan-nekrace tussen zittend president Goodluck Jonathan en oud-dictator Muhammadu Buhari. De winnaar wordt maandag of mogelijk zelfs dinsdag bekendgemaakt.

Zaterdag ging de Nigeriaanse bevolking in relatieve rust naar de stembus. Tienduizenden konden ook zondag nog naar de stembus, omdat er zaterdag technische problemen waren. In het noordoosten werd het stemmen bemoeilijkt door dodelijke aanslagen op stembureaus door moslimextremisten.

Maandag zette de politie traangas in in Port Harcourt, de oliehoofdstad van het land, waar duizenden vrouwen eisten dat de verkiezingen in de deelstaat Rivers over worden gedaan. De Nigeriaanse oppositie eiste dat ook in de deelstaat Akwa Ibom nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden en gerommel met stembiljetten. De kiescommissie heeft al gezegd onderzoek te gaan doen naar de problemen.

De grote vrees is dat er geweld uitbreekt als de verkiezingsuitslag bekendgemaakt wordt. Volgens analisten liggen de twee kandidaten zo dicht bij elkaar dat het erg lastig is om te bepalen wie er heeft gewonnen. In 2011 kwam het ook tot geweld na de presidentsverkiezingen. Toen kwamen meer dan duizend mensen om het leven en raakten 65.000 mensen ontheemd.