Strijd om luchthaven typeert chaos in Jemen

Redactie

Strijders die loyaal zijn aan Ali Abdullah Saleh, de vroegere president van Jemen, hebben donderdag een deel van de internationale luchthaven van de zuidelijke stad Aden bestormd. Het leger greep in en bestookte de strijders vanuit pantservoertuigen. De luchthaven sloot de deuren, terwijl meerdere explosies gehoord konden worden.

Aden is de thuisbasis van huidig president Abed Rabbo Mansour Hadi, die vorige maand in de hoofdstad Sanaa wist te ontsnappen aan een huisarrest dat hem door sjiitische Houthi-rebellen was opgelegd. Hadi trok zich terug in Aden, bleef volhouden dat hij de legitieme leider van het land is en benoemde Aden tot tijdelijke hoofdstad. Maar als de luchthaven in handen valt van de Saleh-strijders dwingt dat Hadi verder in zijn isolement.

Saleh werd in 2011 na een volksopstand verdreven als president. Hij geniet nog steeds veel steun in Jemen - in Aden kan hij rekenen op de loyaliteit van twee legereenheden - en probeert van de huidige crisis gebruik te maken om zijn invloed te herwinnen. Zijn strijders richtten zich eerder op een basis naast het oostelijk deel van de luchthaven.

Meer dan honderd reizigers, die even tevoren aan boord waren gegaan van een vliegtuig met bestemming Caïro, werden in allerijl naar de terminal begeleid, waar ze buiten bereik waren van rondvliegende kogels. Onder hen bevond zich een verslaggever van AP.

De Houthi-rebellen kregen vorig jaar Sanaa en meerdere provincies in het noorden van het land in handen. In januari riepen zij zichzelf uit tot heersers over Jemen. Ondertussen is Saleh niet de enige die in deze tijden van onzekerheid zijn kans ruikt. De Jemenitische tak van Al-Qaida pleegt vaker aanslagen op het leger, maar ook op de sjiitische rebellen.