Kwalificatie voor WK voetbal 2018 begint in Oost-Timor

Boris (borisz)

Het toernooi begint pas over 1213 dagen, maar donderdag start al de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. De eerste kwalificatiewedstrijd zal gaan tussen Oost-Timor en Mongolië. De kraker tussen de nummer 187 en 194 van de wereld.

In Azië begint het kwalificatietoernooi met de kleinere voetbalgoden. Zo begint Bhutan aan de WK-kwalificatie in en tegen Sri Lanka, ofwel de nummer 209 van de FIFA-ranglijst tegen de 173e van de wereld. Het elftal van het koninkrijk in de Himalaya heeft zich ten doel gesteld in Colombo zijn vierde zege in de geschiedenis te boeken. De winnaars van de tweekampen kwalificeren zich samen met de overige Aziatische landen voor de eerste groepsfase. 

Programma eerste ronde Azië
India - Nepal
Yemen - Pakistan
Oost-Timor - Mongolië
Cambodia - Macau
Chinese Taipei - Brunei
Sri Lanka - Bhutan

Ook in de CONCACAF-zone (Noord- en Midden-Amerika) begint de kwalificatie snel. Tussen 22 en 31 maart zijn de eerste play-offs. Patrick Kluivert zal met Curaçao aan de bak moeten tegen Montserrat.

Eerste ronde CONCACAF
Saint Kitts en Nevis - Turks- en Caicoseilanden
Belize - Kaaimaneilanden
Barbados - Amerikaanse Maagdeneilanden
Nicaragua - Anguilla
Curaçao - Montserrat
Bahama's - Bermuda
Britse Maagdeneilanden - Dominica

In Oceanië begint het kwalificatietoernooi in juni met de voorronde van de Oceanië Cup. Het kampioenschap van Oceanië zal worden gebruikt als kwalificatie voor het WK. In oktober zullen de eerste wedstrijden in Afrika en Zuid-Afrika gespeeld gaan worden. Voor Europa begint de kwalificatie pas na het EK in 2016.

De loting van de kwalificatie voor Afrika, Zuid-Amerika en Europa hebben op 25 juli plaats in het Russische Moskou. De FIFA heeft echter nog niet bekendgemaakt hoeveel landen per continent zich kunnen plaatsen voor het WK.