Bronzen Koster: "Het zuur kwam uit mijn oren"

heywoodu

Maureen Koster liep door de pijngrens heen zaterdag. Maar ze wilde koste wat kost een plak bij de EK indoor atletiek in Praag: "Het kostte veel pijn, die laatste ronden, maar ik dacht steeds: die bronzen medaille laat ik me niet meer afpakken", zei de Boskoopse over haar derde plaats op de 3000 meter in 8.51,64. "Het zuur kwam uit mijn oren, ik moest alles geven, maar het was het helemaal waard."

Koster kwam door valpartijen en andere pech nog nooit op een internationaal podium. "Mijn familie bleef zeggen dat ik ertoe in staat was en nu heb ik het ook mezelf bewezen. Ik heb vaak twijfel gekend, ook in de wedstrijden zelf, waardoor ik niet voluit durfde lopen. Ik bleef dan toeschouwer van mijn eigen race. Daar ben ik nu gelukkig klaar mee."

De 22-jarige atlete liep een gewaagde wedstrijd, waarbij ze iets over de helft van de race de aanval koos en zelfs even een gaatje sloeg met de concurrentie. In de slotfase vloeiden de krachten weg en gingen de Russin Elena Korobkina (goud in 8.47,62) en Svetlana Kudzelich uit Wit-Rusland (zilver in 8.48,02) haar nog voorbij.

Dafne Schippers opende haar toernooi met een mondiale toptijd op de 60 meter. De Europees kampioene op 100 en 200 meter won haar serie in een persoonlijk record van 7,07 seconden, de op een na beste tijd van dit jaar. Ze kwam ook weer wat dichter in de buurt van het Nederlandse record van Nelli Cooman (7,00). "Ik was wel een beetje verrast dat ik dit nu al kon. Ik wilde wel een beetje doorlopen, zeker omdat ik had gehoord dat Verena Sailer 7,10 had gelopen. Met het Nederlands record ben ik niet bezig."

Thijmen Kupers plaatste voor de finale van de 800 meter. De atleet uit Groningen zette zich in zijn halve finale vanaf de start met bravoure aan kop en nam meters afstand van zijn concurrenten. In de laatste 100 meter boette Kupers wel aan snelheid in en werd hij vlak voor de finish ingehaald door de Zweed Andreas Almgren. Kupers noteerde met 1.47,34 zijn beste tijd van deze winter. "Ik ben heel tevreden, want mijn tactiek om voluit te gaan pakte goed uit. Ik kon het hoge tempo ook tot mijn eigen verbazing vasthouden."