Skeletonster Bos in toptien WK junioren

heywoodu

Skeletonster Kimberley Bos heeft op het WK junioren in het Duitse Altenberg de tiende plek behaald. Dankzij een crowdfundingsactie wist ze het benodigde geld bij elkaar te krijgen om naar het WK te kunnen en extra te kunnen trainen, maar de originele doelstelling - een plek bij de beste acht - zat er niet in voor de Nederlandse. Een jaar geleden werd Bos ook tiende op het WK voor junioren.

Het deelnemersveld bestond uit slechts twaalf deelneemsters, maar veel van de beste junioren ter wereld waren van de partij. Voornamelijk het Duitse trio aangevoerd door Jacqueline Lölling - de regerend wereldkampioene juniore en winnares van alle drie Europa Cups waaraan ze deelnam - en met verder Maxi Just en Anna Fernstädt werd vooraf als sterk blok gezien. Ook Elena Nikitina was van de partij, de Russische die op de Olympische Spelen van Sochi één jaar geleden brons won.

Ondanks een enkelblessure wist Bos in de eerste run toch tot de vijfde starttijd te komen, waarna ze uiteindelijk terugzakte naar de negende plek. In de tweede run - waarin ze opnieuw de vijfde starttijd liet noteren - zag Bos de Oostenrijkse Johanna Balassa langszij komen, waardoor de Nederlandse terugviel naar plek tien. Toch was ze na afloop tevreden: "Altenberg is een moeilijke baan en voor mij als nieuweling is het er nog te moeilijk om naar de top te kijken", liet Bos op Facebook weten. "Ik heb in de wedstrijd wel seconden van mijn trainingstijden af kunnen halen, dus het is een mooie afsluiter van het wedstrijdseizoen."

De wereldtitel ging met enorme overmacht naar Lölling, die haar titel prolongeerde. Just werd op liefst 2,06 seconden tweede, terwijl het brons was weggelegd voor de Oostenrijkse Carina Mair, die tevens al World Cup-ervaring heeft. Bos gaf 4,91 seconden toe op de oppermachtige Duitse Lölling.