Egypte muilkorft media over dood betoger

Redactie

De openbaar aanklager in Egypte heeft de media verboden nog langer te berichten over een vrouwelijke demonstrant die vorige maand omkwam tijdens een vreedzaam protest. Mensenrechtenorganisaties en diverse politieke groeperingen in het land geven de politie de schuld van de dood van de vrouw. Op beelden van het protest is te zien hoe twee gemaskerde agenten hun wapens op de vrouw richten en iemand buiten beeld 'vuur' roept.

Volgens de aanklager zijn berichten in de media over het incident 'onjuist en tegenstrijdig' geweest en kan verdere berichtgeving het onderzoek in negatieve zin beïnvloeden. Het spreekverbod geldt dan ook zolang het onderzoek nog loopt.

Veel mensenrechtenorganisaties klagen dat agenten in Egypte feitelijk immuun voor rechtsvervolging zijn. Na de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 werden meer dan honderd agenten vervolgd in verband met de dood van demonstranten. Ze werden echter allen vrijgesproken. Sindsdien is geen enkele agent of militair meer aangeklaagd, ondanks het feit dat ook onder het bewind van president Abdel-Fatah el-Sissi honderden betogers zijn omgekomen bij confrontaties met de ordediensten.