Fors meer winst voor Renault

Redactie

Renault heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt, ondanks lagere verkopen in Rusland en Argentinië. De nettowinst klom naar 1,89 miljard euro, van 586 miljoen in 2013, meldde de Franse autofabrikant donderdag.

Renault profiteerde van doorgevoerde kostenbesparingen en van een grotere vraag naar zijn goedkopere Dacia-modellen. De operationele prestaties verbeterden met bijna dertig procent. Topman Carlos Ghosn spreekt van een 'ongekend productoffensief' in de geschiedenis van het concern. De omzet groeide met 0,3 procent tot ruim 41 miljard.

Renault verkocht vorig jaar wereldwijd 2,71 miljoen autos, bestelbusjes en lichte vrachtwagens, 3,2 procent meer dan in 2013. De verkopen van modellen zonder franje, zoals de auto's van dochter Dacia, stegen met 5,3 procent tot 1,14 miljoen stuks, zo werd in januari al bekend.

In Rusland daalde de verkoop met 7,4 procent tot 194.500 auto's. Het land belandde als gevolg van lagere olieprijzen en een dalende roebel bijna in recessie. Renault en partner Nissan hebben samen een controlerend belang in AvtoVaz, de grootste autofabrikant van Rusland. In Argentinië viel de verkoop van Renault liefst veertig procent terug, tot 85 duizend wagens.