Akkoord over nieuwe steun aan Oekraïne

Redactie

Nadat we eerder al konden melden dat in Minsk met een akkoord een voorzichtige stap in de richting van vrede in Oekraine is gezet, is er nog meer goed nieuws voor hen te melden. Oekraïne kan de komende jaren in totaal veertig miljard dollar aan financiële steun tegemoet zien, oftewel omgerekend ruim 35 miljoen euro.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft daarover een voorwaardelijk akkoord bereikt. Het land dat al tien maanden lang in conflict is met pro-Russische separatisten, heeft het geld nodig om de economie voor ondergang te behoeden en noodzakelijke hervormingen te ondersteunen.

Afgevaardigden van het IMF maakten in Kiev afspraken met de Oekraïense regering over een nieuw vierjarig hulpprogramma. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door het centrale bestuur van het IMF, liet IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag weten.

Het gaat niet alleen om financiële hulp van het IMF zelf. De organisatie is bereid 17,5 miljard dollar te lenen aan Oekraïne. De rest van de financiële steun komt uit andere bronnen, onder meer van de Europese Unie, aldus Lagarde.