Bertens verliest openingswedstrijd Fed Cup

Boris (borisz)

Kiki Bertens heeft de openingswedstrijd van het Nederlands Fed Cupteam tegen Slowakije verloren. Bertens, zeventigste op de wereldranglijst, verloor in Apeldoorn met 2-6 en 5-7 van Anna Schmiedlova (WTA-75). 

De Wateringse maakte veel te veel onnodige fouten en stond al snel 0-5 achter. In de openingsgame van de tweede set miste Bertens een breakpoint, waarna Schmiedlova opnieuw een break forceerde. De 20-jarige Slowaakse liep vervolgens uit naar 5-1 en de wedstrijd leek gespeeld.

Bertens, die in de eerste zet echt last had van de zenuwen, kon eindelijk haar niveau halen en pakte vier games op rij, waarmee ze de stand gelijk bracht. Op 5-5 behield Schmiedlova weer haar service, waarna Bertens voor de zesde keer haar opslag inleverde en de partij verloren ging.

Het tweede duel in Omnisport Apeldoorn vanmiddag gaat tussen Arantxa Rus (WTA-218) en kopvrouw Magdalena Rybarikova (WTA-47). Zondag staan er ook twee enkelspelen gepland. Mochten beide landen twee enkelspelen winnen, dan zal er worden afgesloten met een beslissend dubbelspel. 

De winnaar van de ontmoeting tussen Nederland en Slowakije speelt in april een play-offduel tegen één van de verliezers uit wereldgroep I. Inzet is dan een plek in de hoogste groep voor het volgende seizoen. Het verliezende land speelt een play-offwedstrijd om lijfsbehoud in wereldgroep II. Nederland speelde in 1998 voor het laatst op het hoogste niveau voor landenteams.