Egypte veroordeelt 230 mensen tot levenslang

Redactie

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag 230 mensen veroordeeld tot levenslang, onder wie de seculiere activist en protestleider Ahmed Douma, die reeds een celstraf van drie jaar uitzit. Douma zit vast voor het overtreden van de strenge wet op demonstraties. Hij is daarnaast ook al tot drie jaar cel veroordeeld voor minachting van het hof.

De levenslange gevangenisstraffen zijn de zwaarste straffen voor activisten tot dusver. Zij namen deel aan de opstand in 2011 die de autocraat Hosni Mubarak tot aftreden dwong. De veroordelingen houden verband met massale protesten in december 2011 in het centrum van Caïro. Daarbij ging een bibliotheek met oude manuscripten in vlammen op.

De Egyptische rechters hebben het druk met processen tegen activisten. Duizenden betogers en tegenstanders van de regering staan terecht. De rechter die woensdag de vonnissen uitsprak is berucht, omdat hij ook diegene is die drie journalisten van Al-Jazeera tot celstraffen veroordeelde.

Eerder deze week veroordeelde rechter Shehata al 183 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood, voor moord op vijftien agenten in 2013.