WK-titels volgende uitdaging voor Vonn

Maarten (rubbereend)

Voor de derde keer vinden de wereldkampioenschappen skiën op haar thuispistes nabij Vail plaats. Voor de tweede keer is Lindsey Vonn erbij. Ditmaal niet als een van de junioren die helpen bij het prepareren van de pistes, maar als favoriete, dinsdag al op de super-G. De inmiddels dertigjarige glamourgirl skiede zich deze winter na lang blessureleed al in de recordboeken.

Vonn moest met de komst van het WK naar haar land nog wel eens terugdenken aan de tijd dat ze als veertienjarige de pistes mocht testen. "Ik vond het helemaal niet leuk, omdat ik telkens om 04.00 uur moest opstaan. Dan ben ik toch liever deelneemster", vertelde de tweevoudig wereldkampioene van Val dIsère 2009.

Ze had de wereldbeker over alle disciplines al gewonnen, maar in het Franse skioord beleefde Vonn haar doorbraak naar het grote publiek. De kans op een derde gouden plak miste ze, omdat ze zich op een merkwaardige manier blesseerde: bij het openen van een fles champagne liep Vonn een fikse snee in haar duim op, die haar deelname aan de reuzenslalom kostte.

Een jaar later werd ze in Vancouver de eerste Amerikaanse die olympisch goud op de afdaling won. Commercieel was ze inmiddels ook een goudmijn, terwijl de gossipbladen haar nadrukkelijk volgden. In 2011 werd bekend dat ze ging scheiden van oud-skiër Thomas Vonn. Sinds 2013 is Vonn, die wegens problemen met haar vader haar meisjesnaam Kildow niet meer aannam, de vriendin van golfer Tiger Woods.

Vonn begon het lopende skiseizoen na een periode van 22 maanden zonder zege. Een gevolg van een ernstige knieblessure die ze opliep bij de WK van 2013. In de jacht op tijdig herstel voor de Spelen van Sochi blesseerde Vonn de knie opnieuw. Met hart en ziel werkte ze aan haar comeback. "Dat de WK hier in Vail zouden zijn, gaf me extra motivatie." Stoppen was nooit een optie. "Maar ik wist natuurlijk niet of ik ooit nog volledig zou herstellen. Er was zo veel kapot in mijn meniscus dat ik me wel eens afvroeg of ik ooit nog een wedstrijd zou winnen. Mijn eerste zege dit seizoen voelde als een olympische overwinning."

Inmiddels is duidelijk: Vonn is terug. Tien keer stond ze deze winter aan de start, vijf keer won ze. Inmiddels is ze de recordhoudster in de wereldbeker met 64 zeges. In januari passeerde Vonn de Oostenrijkse legende Annemarie Moser-Pröll (62 zeges). In Vail wachten vanaf dinsdag de volgende uitdagingen.