VN: vorig jaar duizenden dorpen Darfur verwoest

Redactie

In het Sudanese Darfur zijn begin vorig jaar meer dan drieduizend dorpen verwoest in een tegen burgers gerichte geweldscampagne. Dat concluderen onderzoekers van de Verenigde Naties in hun vrijdag verschenen rapport.

Het VN-team verwijt de regering in Khartoem meerdere schendingen van het wapenembargo en andere internationale sancties. In Darfur werd onder meer in Khartoem vervaardigde munitie en een pantserwagen ingezet, zeggen de onderzoekers.

De invloed van de VN in Sudan lijkt te slinken. President Omar al-Bashir gaf onlangs opdracht hoge VN-vertegenwoordigers het land uit te zetten. Ook maande hij de vredesmacht in Darfur, waarin de VN samenwerken met de Afrikaanse Unie, een aftochtstrategie op te stellen.

In 2003 sloeg de vlam in pan in Darfur. Rebellen namen in de West-Sudanese regio de wapens op tegen de regering, omdat zij de lokale bevolking zou benadelen en verwaarlozen. Khartoem zette onder meer beruchte Arabische milities tegen de opstandelingen in. De strijd woedt nog altijd voort en meer dan vierhonderdduizend mensen zijn op de vlucht.