President Argentinië: Dood aanklager geen zelfmoord

Redactie

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft donderdag gezegd dat zij ervan 'overtuigd' is dat aanklager Alberto Nisman geen zelfmoord heeft gepleegd.

In een brief die door het staatspersbureau Telam werd verspreid, laat Fernandez weten dat alle vragen over de dood van Nisman 'zijn omgezet in zekerheid. De zelfmoord (daar ben ik van overtuigd) was geen zelfmoord."

Maandag schreef Fernandez nog dat zij geloofde dat Nisman zichzelf van het leven had beroofd.

De 51-jarige officier werd zaterdagavond dood in de badkamer van zijn flat gevonden met een kogel in zijn hoofd. Vier dagen daarvoor had hij aan een rechter een rapport van 289 bladzijden overhandigd waarin hij beweerde dat Fernandez in het geheim een deal had gesloten om te verhinderen dat Iraanse functionarissen zouden worden vervolgd voor de bomaanslag in 1994 op het grootse joodse culturele centrum in Argentinië. Over zijn bevindingen zou hij maandag door de Argentijnse volksvertegenwoordiging worden gehoord.

In de brief van donderdag ontkent Fernandez de beschuldigingen van Nisman.

Vivian Fein, de leider van het onderzoek naar de dood van Nisman, liet maandag weten dat er geen aanwijzingen waren dat iemand anders bij diens dood betrokken was. De deur van zijn flat was van binnen op slot gedraaid en er waren geen sporen van braak.

Familie en vrienden van Nisman wezen de conclusies van Fein meteen van de hand. De slotenmaker die de deur van het appartement had geopend zei dat de deur niet helemaal in het slot zat. Onderzoekers onthulden ook dat er nog een andere ingang was.

Nisman deed tien jaar onderzoek naar de bomaanslag, die aan 85 mensen het leven kostte. Hij liet geen afscheidsbrief achter en op zijn hand werden geen kruitsporen aangetroffen. Verder wekte de snelle aanwezigheid van minister van nationale veiligheid Sergio Berni bevreemding, omdat hij een regeringsfunctie heeft en niet bij de rechterlijke macht zit.