Nikolaev loopt licht in op Mardeev in Dakar

Peterselieman

Airat Mardeev heeft het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally nog niet in zijn tas zitten. De Kamaz-coureur moest ook vandaag vol aan de bak in de tiende etappe van Calama naar Salta die gewonnen werd door zijn teamgenoot en grote concurrent Eduard Nikolaev.

Nikolaev liep door zijn zege een kleine minuut in op Mardeev die wel Andrey Karginov weg zag vallen. Derde vandaag werd de Wit-Rus Siarhei Viazovich op iets meer dan een minuut, voor de Tsjech Ales Loprais die bijna vijf minuten toegaf. Gerard de Rooy was op plaats vijf met vijf minuten achterstand de beste Nederlander. Hans Stacey werd zesde, voor Martin van den Brink, Ton van Genuchten en Wuf van Ginkel. De top tien werd afgesloten door de Wit-Rus Aleksandr Vasilevski.

Mardeev heeft in het klassement dertien minuten voorsprong op Nikolaev en 42 minuten op Karginov. Loprais is de beste niet-Kamaz op plaats vier met 1.22 uur achterstand. Stacey is op plaats zes de beste Nederlander, voor Marcel van Vliet (achtste) en De Rooy (tiende).

Morgen rijden de coureurs van Salta naar Termas de Rio Hondo. Zowel de auto's als de vrachtwagens leggen een proef van 194 kilometer af.