Mogelijk signaal zwarte dozen opgepikt in Javazee

Redactie

De schepen die in de Javazee zoeken naar het neergestorte toestel van Air Asia hebben zondag mogelijk signalen van de zwarte dozen opgevangen. Een dag eerder werd het staartstuk van het wrak geborgen. De zwarte dozen, die zich normaal in dat deel van het vliegtuig bevinden, ontbraken echter.

De signalen van de twee vluchtrecorders - een met de vluchtdata en de ander met de gesprekken uit de cockpit - kwamen van een plek zo'n vier kilometer van de locatie van het staartstuk. "De twee liggen dicht bij elkaar, slechts twintig meter", zei minister Indroyono Soesilo van maritieme zaken. "Hopelijk gaat het om de stemrecorder uit de cockpit en de vluchtdatarecorder."

De autoriteiten sturen geen onbemande onderzeeër naar de plek waar de signalen vandaan kwamen omdat ze bang zijn dat de zwarte dozen beschadigd raken. Daarom worden er duikers ingezet. Eerder op de dag waren er berichten dat de zwarte dozen waren gevonden, maar een woordvoerder van de Indonesische marine benadrukte dat dit niet het geval is.

De bergingsteams speuren niet alleen naar de zwarte dozen, maar ook naar de rest van het wrak en de passagiers die omkwamen. Met behulp van sonar werd in de buurt van de plek waar de signalen werden opgevangen ook een groot object waargenomen. De hoop is dat het om de romp van de Airbus A320 gaat. Tot dusver zijn slechts 48 lichamen geborgen.