'Geen sprake van censuur in The Interview'

Redactie

De omstreden komedie The Interview is niet gecensureerd nadat bioscoopketens waren teruggedeinsd voor het vertonen van de film. Dat zeggen twee filmmonteurs die werkten aan de montage van de film over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een interview met CineMontage.

Er gingen geruchten dat de makers scènes hadden geschrapt om te zorgen dat de film toch uit zou komen. Hackers hadden eerder dreigementen geuit tegen bioscopen die de film zouden vertonen, waarna Sony besloot de film niet uit te brengen. Ook de Nederlandse distributeur Universal haalde de titel, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, aanvankelijk van de releaselijst.

Om de ophef over de film iets te temperen zou onder meer de slotscène, waarin het gezicht van Kim Jong-un wegsmelt, zijn aangepast. Hoewel de filmmonteurs toegeven dat de sterfscène van Noord-Koreaanse leider inderdaad is gewijzigd, was er volgens hen geen sprake van censuur. "Er is absoluut geen sprake geweest van censuur in de montage. We wisten dat er altijd controverse zou zijn over de film. Maar er is ons nooit gezegd dat we iets moest worden afgezwakt, er een grap uitgeknipt moest worden of dat iets te beledigend was."

Sony bracht The Interview uiteindelijk toch uit, eerst op internet en vanaf eerste kerstdag was de film ook in Amerikaanse bioscopen te zien. The Interview is waarschijnlijk vanaf 29 januari ook in Nederland te zien, maar dat is nog niet officieel bevestigd door Universal.