President Roussef begint tweede termijn in Brazilië

Redactie

President Dilma Roussef van Brazilië is donderdag geïnaugureerd voor haar tweede termijn. Zij krijgt daarin te maken met een corruptieschandaal bij het staatsoliebedrijf, een kwakkelende economie en geringere steun in het parlement.

Roussef werd in oktober met moeite herkozen en de meerderheid waar haar coalitie in het parlement op kan bogen is geslonken, wat het voor haar lastiger zal maken om de politieke problemen aan te pakken. Ook zal zij haar starre bestuursstijl los moeten laten en meer bereidheid moeten tonen om compromissen te sluiten.

In haar veertig minuten durende inauguratierede voor het parlement legde Roussef vooral de nadruk op de vooruitgang die haar regering tot nog toe in het verkleinen van de verschillen tussen maatschappelijke groepen heeft geboekt. Zij verklaarde zich bereid de strijd tegen corruptie aan te gaan en ervoor te zorgen dat de rijken en machtigen niet meer straffeloos hun gang kunnen gaan. Volgens politiek analist Thiago Aragao is het corruptieschandaal bij Petrobras 'het neteligst', omdat de volle omvang ervan en de mogelijk schade nog niet duidelijk zijn.