Standard ontdoet zich van Lokeren, Anderlecht houdt druk

heywoodu

Standard heeft zich gehandhaafd bij de clubs die straks om de prijzen mogen voetballen in België. Dat ging zaterdagavond in Luik ten koste van Lokeren: 2-0. Dino Arslanagic en de Japanner Yuji Ono maakten de doelpunten. De Fransman Adrien Trebel was beide keren belangrijk in de voorbereiding. Bij de thuisclub bleef Ronnie Stam bankzitter.

Door de zege kwam Standard op 33 punten, één meer dan Racing Genk. Dat kwam niet in actie tegen KV Oostende doordat de sneeuw het veld onbespeelbaar had gemaakt. De wedstrijd is verplaatst naar 3 februari.

Anderlecht had vrijdag al druk weten te houden op koploper Club Brugge. Anderlecht versloeg het Westerlo van de Nederlandse trainer Dennis van Wijk met 4-0. Eerder op vrijdag had Club al met 6-0 gewonnen bij degradatiekandidaat Lierse SK.

Aleksandar Mitrovic en Ibrahima Conte zorgden al binnen het half uur voor 2-0. Dennis Praet en Maxime Colin zorgden in de slotfase voor de eindstand. Bram Nuytinck was met een blessure afwezig bij Anderlecht. Bij Westerlo stond Mitch Apau het hele duel in de achterhoede. Dat gold niet voor Bruno Godeau. Hij kreeg twee minuten voor tijd rood. Cem Unal bleef bij Westerlo op de bank.

Club Brugge heeft weinig medelijden getoond met Lierse SK, degradatiekandidaat nummer 1 in België. In de Pro League gaapte tussen de koploper en de hekkensluiter al een gat van 27 punten, het scorebord in het Vanderpoortenstadion gaf vrijdagavond een in verhouding vergelijkbaar verschil aan: 0-6.

Lierse maakte het de bezoekers gemakkelijk. Eerst werkte de Kameroense verdediger Eric Matoukou de bal tot tweemaal toe in eigen doel, vervolgens haalde zijn collega Rami Bensebaini Lior Refaelov onderuit. Het kwam de Algerijn op rood te staan, zijn Israëlische slachtoffer benutte de strafschop. Ook José Izquierdo en Tom De Sutter scoorden nog voor rust.

Club was minder genadeloos in de tweede helft. Arjan Swinkels (ex-Willem II) mocht die namens Lierse spelen in plaats van de aangeslagen Matoukou. Refaelov maakte zijn tweede goal.

Club Brugge (44) en Anderlecht (40) zetten tot dusver de toon in de Pro League. Kortrijk, AA Gent en Charleroi moeten volgend jaar een gat van tien punten met de koploper zien te dichten.