Robben en Wüst winnaars Jaap Eden Trofee

Stefan (sportfreak)

Arjen Robben en Ireen Wüst zijn bij het NOC*NSF Sportgala gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Ze mochten daarom de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst nemen.

Robben dankt zijn uitverkiezing aan het feit dat hij uitblonk op het WK voetbal, waar hij met het Nederlands Elftal derde werd. Hij kreeg de voorkeur boven olympisch kampioenen Michel Mulder, Sven Kramer, Stefan Groothuis en Jorrit Bergsma en boven wereldkampioenen Epke Zonderland en Jeroen Dubbeldam.

Wüst werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. Zij won dit jaar op de Olympische Spelen twee keer goud en drie keer zilver, waarmee ze de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit werd. Ook werd ze Europees- en Wereldkampioen allround. Ze kreeg de voorkeur boven olympisch kampioene Jorien ter Mors en Europese kampioenen Dafne Schippers en Sifan Hassan.

Het Nederlands Elftal werd in Amsterdam uitgeroepen tot sportploeg van het jaar, terwijl Louis van Gaal de titel van Coach van het jaar kreeg. De titel voor het grootste talent was voor Max Verstappen. Bibian Mentel werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Naast deze prijzen voor de prestaties in 2014 werd ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Deze was dit jaar voor Rintje Ritsma.