Saleh-getrouwen frustreren regeringsdebat Jemen

Redactie

De partij van de verdreven Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft dinsdag de vertrouwensstemming over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet in de war gestuurd. Het spaak gelopen debat geeft nieuw voedsel aan de machtsstrijd tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en de alliantie van Saleh-getrouwen en sjiitische Houthi-rebellen.

Terwijl het parlement verhit debatteerde omsingelden Houthi-strijders het ministerie van defensie. De opstandelingen, die sinds ze Sanaa in september innamen de dienst uitmaken in de hoofdstad, lieten de minister niet toe tot zijn burelen. Ze namen wraak voor hun nederlaag van maandag, toen de minister hen uit de buurt van zijn departement verjoeg omdat ze zijn stafchef niet doorlieten. De regering belegde daarop spoedoverleg van de ministerraad over de veiligheid in Sanaa.

De sjiitische Houthi's hebben Hadi met hun opmars naar de hoofdstad gedwongen plaats voor hen in te ruimen in zijn kabinet. De rebellen en hun bondgenoten van de partij van oud-president Saleh verwijten Hadi's nieuwe regering echter dat zij tegen hen samenspant met de Verenigde Naties. De nieuwe regering zou de VN-sancties tegen Saleh en twee kopstukken van de Houthi-rebellen steunen. De leden van de regeringspartij die Saleh zijn trouw gebleven hebben Hadi uit wraak het partijleiderschap ontnomen.

Volgens een medewerker van het parlement weigerden de fractieleden die op de hand van Saleh zijn de regering niet openlijk hun stem. Ze voerden in plaats daarvan tal van interne partijkwesties op om de vertrouwensstemming te dwarsbomen. De voorzitter van het parlement sloot daarop de beraadslaging.