Koopkracht in 2015 stijgt meer dan verwacht

Redactie

De meeste mensen gaan er volgend jaar meer op vooruit dan op Prinsjesdag werd geraamd. De koopkrachtstijging bedraagt gemiddeld 0,75 procent. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dat is een kwart procentpunt meer dan gedacht. Dat komt door de lagere inflatie, een lagere nominale zorgpremie en doordat de pensioenpremie voor ambtenaren lager uitvalt. Dat laatste heeft ook een drukkend effect op andere pensioenpremies. Voor dit jaar wordt de gemiddelde koopkracht een kwart procent naar beneden bijgesteld. Dat komt doordat de lonen minder zijn gestegen dan verwacht.

In zijn brief geeft Asscher een toelichting op de loonstrookjes in januari. Door het kabinetsbeleid verandert er volgend jaar nogal wat. Asscher waarschuwt dat mensen niet te snel conclusies moeten trekken. Zo gaan werknemers met het minimumloon er volgens hun loonstrookje maandelijks tot een tientje op achteruit, maar uiteindelijk stijgt hun koopkracht toch doordat ze minder belasting gaan betalen.