'Migratiewetenschappers hebben oogkleppen op'

static

Wetenschappers die zich over migratie buigen hebben te veel oogkleppen op. Ze kijken bijna alleen naar het lot van bootvluchtelingen, en dat is onverantwoord in het maatschappelijk debat. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD ) gezegd tijdens een symposium van asieljuristen van de Vrije Universiteit, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De tegenwind uit de wetenschap bezorgt de VVD-bewindsman regelmatig hoofdbrekens, omdat met name linkse partijen hem ermee bekritiseren. "De oplossing die door u altijd wordt aangedragen is: geef iedereen toegang tot Europa. Maar het Europese asielbeleid zou wel eens onderdeel van het probleem kunnen zijn", hield hij de geleerden voor.

Ik moet niet kijken naar een klein stukje, maar naar de volledige werkelijkheid. Hoe effectiever onze reddingsacties op zee zijn, hoe sterker de stroom vluchtelingen groeit.Maffiose mensensmokkelaars gaven schippers nog maar een uur brandstof mee, toen de Italiaanse kustwacht vlak buiten de Libische territoriale wateren ging varen."