Blatter stemt zichzelf uit IOC: "Ik ben een teamspeler"

heywoodu

FIFA-president Sepp Blatter was maandag een van de IOC-leden die tijdens de IOC-sessie in Monaco stemden voor de voorstellen en wijzigingen rondom de Olympische Spelen. Een daarvan ging over een leeftijdslimiet voor leden en net als de rest, stemde ook de 78-jarige Blatter daarmee in.

Volgens de aangenomen verandering mag het uitvoerend comité van het IOC leden één keer een extra termijn van maximaal vier jaar aanbieden aan een lid dat 70 jaar of ouder is. Het mag daarbij gaan om maximaal vijf IOC-leden tegelijkertijd. Dat geldt echter niet voor leden die, omdat ze in of voor 1999 lid zijn geworden, nog tot het eind van hun 80e levensjaar mogen blijven. 

In die laatste categorie valt Blatter, die er dus mee instemde dat hij na 2016 zijn rol in het IOC op zal moeten geven. Eerder dit jaar liet de Zwitser nog weten dat leeftijdslimieten voor sportbestuurders discriminatie waren. Dit keer stemde hij in omdat hij naar eigen zeggen een teamspeler is. "Ik ben onderdeel van de olympische beweging en het Olympisch Comité. Een overgrote meerderheid van het Comité heeft deze grens bepaald. Ik heb ermee ingestemd omdat ik een teamspeler ben", zegt de FIFA-baas tegenover insidethegames.

Blatter lijkt nog wel altijd de grote favoriet om volgend jaar opnieuw te worden herkozen als president van de FIFA, een positie die hij al sinds 1998 in handen heeft.