Ex-partijbons China formeel gearresteerd

Redactie

De Chinese politie heeft zaterdagochtend lokale tijd een voormalige partijbons formeel gearresteerd. Zhou Yongkang was het hoofd van het binnenlandse veiligheidsapparaat en was in die hoedanigheid onder meer de baas over de binnenlandse inlichtingendiensten. Hij wordt beticht van het aannemen van steekpenningen, het lekken van staatsgeheimen en overspel, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Het onderzoek naar Zhou wegens 'ernstige disciplinaire schendingen' - een omslachtige term die meestal wordt gebruikt om corruptie te omschrijven - liep al sinds juli. Aangenomen wordt dat hij al veel eerder in hechtenis is genomen. Zhou is sinds oktober 2013 al niet meer in het openbaar gezien. Hij is het hooggeplaatste figuur tot dusver die door de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping op de korrel wordt genomen.

"Hij misbruikte zijn macht om familieleden, minaressen en vrienden te helpen zich te verrijken, wat leidde tot ernstige verliezen voor staatsbedrijven", aldus Xinhua. Naast de arrestatie is Zhou ook formeel uit de Communistische Partij gezet. Voor Xi's aantreden als president en partijleider werd Zhou gezien als een van zijn belangrijkste rivalen. Zhou's arrestatie is dan ook tekenend voor de aanzienlijke macht die Xi inmiddels heeft weten te vergaren. Voormalige leden van het negenkoppige Permanente Comité van het Politburo, waar Zhou lid van was, werden voorheen als onaantastbaar gezien. Hen aanklagen zou de eenheid binnen de partij schaden, maar Xi heeft eerder gezegd corruptie te willen bestrijden op elk niveau.