FIFA: "Geen teken van doping in Russisch voetbal"

heywoodu

Volgens wereldvoetbalbond FIFA is er geen enkele reden om aan te nemen dat voetbal een van de betrokken sporten is in het Russische dopingschandaal. In de nu al beruchte 'dopingdocu' van het Duitse ARD wordt gesproken over grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sportwereld, inclusief doofpotten en omkopingen.

"FIFA houdt de situatie in Rusland goed in de gaten en staat in contact met WADA (wereldantidopingautoriteit)", aldus een woordvoerder vrijdag. "Vooralsnog zijn er geen tekenen die erop wijzen dat voetbal een van de betrokken sporten is." FIFA is van plan om het dopinglab in Moskou te gebruiken voor dopingtests tijdens het WK voetbal van 2018 en de Confederations Cup van 2017, die beiden in Rusland georganiseerd worden. Het lab in Moskou wordt in de documentaire echter ook genoemd als broedplaats van omkoping, doofpotaffaires en zelfs het verkopen van verboden middelen.

De FIFA-woordvoerder liet ook weten dat de voetbalbond zelf de leiding zal hebben over de controles tijdens het WK en dat dat dus niet in handen komt van de Russische autoriteiten. Tijdens het afgelopen WK in Brazilië werden de Russische spelers door de FIFA getest, zoals spelers uit alle deelnemende landen, wat geen positieve tests opleverde.

Secretaris-generaal Gianni Infantino van UEFA zei dat voetbal absoluut geen dopingprobleem heeft. "Als iemand probeert vals te spelen werkt dat misschien in andere sporten, maar bij ons werkt dat niet", antwoordde hij op vragen over het schandaal in Rusland. UEFA is verantwoordelijk voor dopingcontroles bij clubs en landen in UEFA-competities, maar heeft net als de FIFA geen zeggenschap over de controles binnen de Russische competitie.

In het seizoen 2009/2010 werden al eens drie spelers van CSKA Moskou geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Verdedigers Sergei Ignashevich - die afgelopen zomer alle drie WK-duels speelde - en Alexei Berezutskiy gebruikten een verboden middel zonder toestemming en moesten één wedstrijd toekijken. Ze leverden hun positieve plas destijds af na de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München. Twee maanden later testte jeugdinternational Artur Nigmatullin positief op een vochtafdrijvend middel tijdens een trainingskamp in Spanje. Hij werd door UEFA één jaar geschorst.