Weer goud en wereldrecord Nederlandse estafettedames

heywoodu

De Nederlandse vrouwen hebben op het WK kortebaan in Doha ook op de 4x100 meter vrije slag hun dominantie getoond. Met een dik wereldrecord brachten Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo Nederland net als in 2006, 2008 en 2010 de wereldtitel.

De snelste opening kwam op naam van de Deense Jeanette Ottesen, terwijl Dekker zich redelijk kon handhaven. Daarna barstte het oranje getinte geweld echter los, nadat Heemskerk het water in dook. Zij liet een onwerkelijke split noteren van 50,58 seconden, waar helemaal niemand meer bij in de buurt zou komen. 

Van der Meer kon de door Heemskerk opgebouwde voorsprong nog net vasthouden, hoewel de Amerikaanse Madison Kennedy dicht in de buurt kwam. Met Kromowidjojo als slotzwemster was er echter geen enkele reden tot paniek, want de Amerikaanse Shannon Vreeland had geen schijn van kans. Kromo zwom haar 100 meter in 51,01 seconden en bracht Nederland naar een nieuw wereldrecord van 3:26,53 minuten. Dat was bijna anderhalve seconde sneller dan de oude toptijd. Tijdens het NK in 2008 zwommen Dekker en Kromowidjojo, samen met Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis, naar 3:28,22. Het oude record was de enige mondiale toptijd bij de vrouwen van voor 2009.